Se alla

Inför totalförbud mot religiösa friskolor

Skolan ska vara en plats där kunskap och bildning står i fokus, inte religionsutövning.

Religiösa friskolor riskerar försämra integrationen i Sverige och hämma elevernas frihet. Särskilt allvarligt är att de barn som har störst behov av att integreras i Sverige ofta är samma barn som sätts i religiösa friskolor. Så får det inte vara – skolan ska vara en plats där kunskap och bildning står i fokus, inte religionsutövning.

Läs mer här

__________________________________________________________________________________________________________

Frågor och svar om Liberalernas nya linje i frågan om konfessionella friskolor.

Varför föreslår ni ett förbud mot religiösa (även kallat konfessionella) friskolor?
Skolan har en unik och särskild roll i samhället. Syftet med förbudet är att värna elevernas rätt till frihet och personlig utveckling i en skolmiljö där både undervisningen och övriga delar av verksamheten är allsidig och icke-konfessionell.

Liberalerna och nu även regeringen har föreslagit ett etableringsstopp för konfessionella skolor, men inte ett helt stopp. Varför kommer det nu?
Tyvärr ser vi allt fler exempel på existerande religiösa friskolor som missköter sitt uppdrag. Liberalerna vill ha höga krav på alla skolor och har varit pådrivande för skärpta kontroller av alla som driver skolor, oavsett om det är en konfessionell skola eller inte. Vi menar dock att det inte är tillräckligt.

Det är inte tillåtet med religiösa inslag under de vanliga lektionerna, konfessionella inslag ska ske utanför lektionstiden. Varför är det inte tillräckligt?
Vi gör bedömningen att det för ett barn är svårt att se tydliga gränser mellan den undervisning och verksamhet som sker i enlighet med skolans läroplan och de aktiviteter eller konfessionella inslagen. Det försvåras även när det är en och samma lärare som först undervisar på en lektion enligt läroplanen, som efter lektionens slut övergår till att leda en bönestund eller annat konfessionellt inslag för barnen. Den gemensamma skolan ska för eleverna vara en öppen värld, där kunskap står i fokus och där varje individ får forma sin egen framtid – oavsett bakgrund.

Riskerar detta påverka religionsfriheten negativt?
Liberalerna står upp för varje människas rätt att både välja och utöva sin religion. En rätt som självklart också ska vara tillåtet på såväl skoltid som resten av dygnet. Men det betyder inte att staten ska erbjuda eller finansiera en skola med religiös inriktning.
Barnets rätt till en självständig religionsfrihet är uttalad vad gäller den negativa religionsfriheten, dvs. rätten till frihet från religion och rätten att inte ha någon religion. Det innebär enligt FN:s barnrättskommitté att barnet har en långtgående rätt till befrielse från att delta i konfessionella inslag i skolan.

Strider inte ett förbud mot religiösa friskolor mot internationell rätt?
Vi gör inte den bedömningen. Europakonventionen kräver exempelvis inte att staten ska anordna utbildning av ett visst slag. EU-domstolen har fastslagit att stater har ett stort utrymme att besluta hur skolväsendet ska organiseras. Barnkonventionen ger inte föräldrar rätt att kräva att det allmänna anordnar utbildning som avviker från skolväsendets läroplan, exempelvis religiösa inslag.
Visst finns etablerings- och näringsfrihet. Men det finns ingen skyldighet för stater att finansiera aktörer. Så om det inte går att förbjuda dem från att försöka, så gör vi bedömningen att vi kan stoppa dem genom att helt enkelt inte finansiera dem.

Innebär det här att judiska skolor kommer att behöva lägga ner?
Nej, tvärtom. Liberalerna går som första parti fram med ett förslag som kommer stärka och säkra möjligheterna för de nationella minoritetsgrupperna, exempelvis judar, att bedriva skolor med särskilda profiler i Sverige. På så sätt hade judiska barn och unga fått både bättre och starkare skydd med vårt förslag än vad som är fallet i dag.