Se alla

Försvaret får fem miljarder mer!

Vad innebär det?

Lördag 31 augusti 2019

Varför behöver försvaret mer pengar?

Det svenska försvaret är inte anpassat efter det säkerhetspolitiska läget som har blivit mer oroligt även i vår del av världen. Med ett upprustande, nyckfullt och aggressivt Ryssland bör svensk försvarspolitik anpassas. Vår frihet och demokrati måste försvaras.

Hur mycket ökar anslagen med?

Under åren 2019–2021 tillförs försvaret genom budgetmotionen från 2018 ytterligare medel i enlighet med Januariavtalet. Liberalerna har efter förhandlingar med regeringen landat i att anslå fem miljarder extra till försvaret 2022, det vill säga efter att inriktningen från budgetmotionen 2018 upphör gälla. Samt att förvaret även åren därefter får årliga anslagsökningar om fem miljarder i linje med försvarsberedningens förslag. Sammantaget betyder detta att Sveriges försvar äntligen kan öka de personella volymerna och stärka stridskapaciteten.

Går satsningen i strid med försvarsberedningen eller den budgetmotion som M & KD röstade igenom 2018?

Nej. Satsningen är helt i linje med försvarsberedningens utlåtande. Det svenska försvaret behöver stora tillskott för att möta säkerhetshoten i vår omvärld. Anslaget gäller året efter att M/KD-budgeten löper ut, från 2022. Satsningen i budgeten med ytterligare fem miljarder ska ses som en fortsatt trappa från den utbyggnadsfas försvaret nu har inlett.

Är Liberalerna helt nöjda med innehållet?

Ja. Försvaret har länge varit underfinansierat – både utifrån det säkerhetspolitiska läget och den uttalade ambitionsnivån. Det är viktigt för Sverige att försvaret nu får mer resurser. Anslagsnivåerna har varit en viktig fråga i försvarsberedningen. Det är bra att regeringen nu, efter förhandlingar, hörsammar de anslagsnivåer som försvarsberedningen enades om.

Liberalerna har en hög ambition för det svenska försvaret. I partiets skuggbudget för 2018 föreslog vi att försvaret under en treårsperiod skulle tillföras 24 miljarder utöver regeringens budgetproposition, samt att anslagen inom en tio års period skulle uppgå till två procent av BNP. Liberalerna kommer att fortsätta att driva frågan och lägga förslag om ett Natomedlemskap genom arbetet i riksdagen.