Ett skolpaket för fler lärare och bättre resultat
Onsdag 11 september 2019
I dag presenterar Liberalerna ett skolpaket med satsningar för mer kunskap i skolan. I skolpaketet anslås ytterligare en halv miljard om året till lärarassistenter samtidigt som fler lärare fortbildas genom lärarlyftet.
Sverige ska ha höga ambitioner som kunskapsnation. Liberalerna har i Januariavtalet enats om reformer för en kunskapsskola som sätter den enskilda elevens kunskaper och ansträngningar i fokus.
I dag saknar var tredje elev fullständiga gymnasiebetyg. Var sjätte elev lämnar idag grundskolan utan gymnasiebehörighet. I utsatta områden är det mer än hälften som inte klarar grundskolan. Detta innebär att elever slås ut istället för att ges möjlighet att förverkliga sina drömmar. Det krävs ordning och reda i våra klassrum och mer likvärdiga förutsättningar för alla elever att klara skolan. Mycket mer måste göras.
Sverige har lärarbrist. Vi behöver fler behöriga lärare. Läraryrket är Sveriges viktigaste yrke och skolans viktigaste resurs. Satsningar för att få fler lärare måste göras. I grunden handlar det om att öka yrkes status och kvalitén på lärarutbildningarna. På kort sikt måste fler lockas tillbaka till yrket, fler vägar in i yrket skapas och befintliga lärare avlastas från praktiska och administrativa uppgifter.
- Fler lärarassistenter ska avlasta lärarna. Undervisningen i skolväsendet måste hålla en hög kvalitet, även när det råder lärarbrist. Därför tillförs ytterligare 500 miljoner om året (475 satsades i VÄB 2019) för att anställa fler lärarassistenter som kan avlasta lärarna och frigöra tid för dem att ägna sig åt undervisning samt minska den administrativa bördan.
- Förlängning av lärarlyftet. Lärarlyftet ska ge utökad behörighet för lärare som undervisar i ämnen de saknar behörighet för. Med förslaget i budgeten öppnas även denna del av lärarlyftet för fler lärargrupper. För 2020 tillförs 135 miljoner.
- Ett brett åtgärdspaket för alla elever. För att skapa en likvärdig kunskapsskola med hög kvalitet införs en utökad grundskola under lov, lovskola, från 2022. Under mandatperioden genomförs fortbildningsinsatser för lärare och förskollärare inför införandet av en tioårig grundskola (190 miljoner från 2021). I budgeten anslås också medel till specialpedagogiska myndigheten (10 miljoner från 2020), för att digitalisera de nationella proven (16 miljoner från 2020) och för att förbereda betyg från årskurs 4 (1 miljon från 2020).
Frågor och svar
Vad är det Liberalerna egentligen föreslår?
Detta är ett skolpaket med tillskott för fler lärarassistenter och en förlängning av lärarlyftet. I budgeten anslås också medel till specialpedagogiska myndigheten, för att digitalisera de nationella proven och för att förbereda betyg från årskurs 4. Dessutom införs lovskola från 2022 och vi påbörjar arbetet med att införa en tioårig grundskola med kompetensutvecklingsinsatser från 2021. Skolpaketet följer av en uppgörelse mellan Liberalerna, regeringspartierna och Centerpartiet.
Varför?
Vi måste förbättra skolresultaten, stärka ordning och reda i klassrummen och ge mer likvärdiga förutsättningar för alla elever att klara skolan. I dag lämnar var sjätte elev grundskolan utan gymnasiebehörighet. Var tredje elev klarar inte gymnasiet. Detta innebär att elever slås ut istället för att ges möjlighet att förverkliga sina drömmar.
Sverige har lärarbrist. Vi behöver fler behöriga lärare. Läraryrket är Sveriges viktigaste yrke och skolans viktigaste resurs. Satsningar för att få fler lärare måste göras. I grunden handlar det om att öka yrkes status och kvalitén på lärarutbildningarna. På kort sikt måste fler lockas tillbaka till yrket, fler vägar in i yrket skapas och befintliga lärare avlastas från praktiska och administrativa uppgifter.
Vad innebär tillskottet till fler lärarassistenter?
I budgeten anslår vi ytterligare 500 miljoner kronor om året för att anställa fler lärarassistenter. Tidigare finns en satsning på 475 miljoner per år. Totalt permanentas en satsning på 1 miljard. Lärarassistenter låter lärare vara lärare. Med fler lärarassistenter frigörs lärarnas tid och deras administrativa börda avlastas så att lärare kan ägna sig åt undervisning.
Vad händer med lärarlyftet?
I budgeten förlängs Lärarlyftet II, som syftar till utökad behörighet för lärare som undervisar i ämnen de saknar behörighet för. Dessutom öppnas denna del av lärarlyftet för fler lärargrupper. Satsningen förlängs till 2025 med en kostnad om 135 miljoner om året.
Vad föreslår ni mer?
För att skapa en likvärdig kunskapsskola införs en utökad grundskola under lov, lovskola, 2022. Under mandatperioden kommer även satsningar på fortbildningsinsatser för lärare och förskollärare att genomföras inför införandet av en tioårig grundskola. I budgeten anslås också medel till specialpedagogiska myndigheten samt för att digitalisera de nationella proven.
Hur skiljer sig vägen till en tioårig grundskola jämför med M/KD-budgeten?
I budgeten för 2019 avsattes medel för fortbildningsinsatser för förskollärare vid ett införande av en tioårig grundskola. Regeringen ska bereda möjligheten att införa en tioårig grundskola och återkomma till riksdagen med ett lagförslag. För att följa processen i Januariavtalet påbörjas fortbildningsinsatser för reformen 2021.