Se alla
Liberalerna behövs

Vaxholm är en mycket liten kommun

med mycket speciella förutsättningar.

Vi kommer aldrig att ha råd med t.ex en simhall, om vi inte väsentligt ökar antalet skattebetalare. Samtidigt vi vill värna om småskaligheten och det befintliga, alltså inte stora exploateringar, vilket också begränsar efterfråge- och finansieringsunderlagen.

Ett sätt att skapa underlag för kommersiell service är att dra nytta av besöksnäringen. Detta medför belastning av ökad trafik, parkerade bilar och renhållning med koncentration till sommarhalvåret.

Arbetslösheten i Vaxholm är låg och det är inte alltid lätt att rekrytera folk till serviceyrken. Många söker sig till Vaxholm och bostadspriserna stiger, det är svårt att hitta bostad.

Alla mindre orter men även större stadskärnor förlorar butiksservice, banker och annat, till förmån för en ökande service via internet och större servicecentra typ Arninge och Täby Centrum. Det här leder till tomma lokaler som delvis måste fyllas med annat.

Staden domineras av småföretagare, hantverksservice och marina verksamheter. I Vaxholm finns en tradition med egenföretagare, vilket sannolikt fortsätter växa. Det finns många och ökande antal fåmansföretag som utgår från den egna bostaden.

Det viktigaste underlaget för såväl kommunal som privat service är åretruntboende inom kommunen som dessutom betalar skatt till Vaxholm. Finansiering av kommunal service bygger helt på inkomstskatter från privatpersoner, medan företag skattar statligt. Vi har en hög kommunalskatt och riskerar att folk skattskriver sig i billigare kommuner, som dessutom kanske har råd med större serviceutbud.

 

Liberalerna vill alltså slå vakt om Vaxholms särprägel och känslan av liten skärgårdsstad på öar. Vi inser att det måste till flera bostäder, men vill att tillväxt i princip sker organiskt inom nuvarande bebyggda områden och i mindre skala, alltså inga fler jätteexploateringar. Vi vill underlätta för befintliga företagare i staden och gärna med naturlig skärgårdsanknytning. Vi är också öppna för att utveckla tomma lokaler till bostäder och andra verksamheter, om efterfrågan på butikslokaler och banker minskar, allt för att hålla liv i stadskärnan året runt. De restauranger och butiker som finns ska på alla möjliga sätt uppmuntras så att dom kan vara kvar och bidra till vår stad. Vi vill främst uppmuntra den del av besöksnäringen som angör Vaxholm sjövägen och vill inte medverka till att göra stadskärnan till en stor parkeringsplats.